Pressmeddelande -
Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelse
Trots intensiva förhandlingar lyckades inte parterna (LO, PTK och Svenskt Näringsliv) enas kring en ny överenskommelse om LAS (Lagen om anställningsskydd). Något som Plåt & Ventföretagen djupt beklagar.
– Det har funnits många konkreta förslag för en bättre fungerande arbetsmarknad uppe på förhandlingsbordet och arbetsgivarna har erbjudit omfattande åtgärder för stärkt kompetensutveckling och tryggare anställningsvillkor, men det som motparten erbjudit för att ge en mer flexibel och bättre fungerande arbetsmarknad har inte varit tillräckligt för att enighet skulle nås, säger Anita Hagelin, förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen, som även har medverkat i förhandlingarna för Svenskt Näringslivs sida.
Vad händer nu?
– Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att genomföra förslagen i den statliga utredningen om parterna inte lyckas komma överens. Vi utgår från att det nu blir så.
När bör de nya reglerna börja gälla?
– Senast den 1 januari 2022, enligt de politiska utfästelserna.
Vad tycker ni om de förändringar som föreslås i utredningen?
– Utredningen föreslår åtgärder som skulle öka företagens vilja att anställa, men också åtgärder som skulle försämra möjligheterna till fler jobb. Det utökade undantaget från turordningsreglerna är bra, men eftersom en stor del av jobben finns i större företag borde möjligheten till undantag stå i proportion till hur många anställda företaget har. Att det inte längre ska vara möjligt att ogiltigförklara en uppsägning vid företag med färre än 15 anställda är bra, men det borde gälla även i större företag. Däremot är utredningens förslag om kompetensutveckling inte bra. Det skulle innebära ökade kostnader för företagen och i praktiken motverka jobbskapande.
Eftersom varken ni eller facken verkar nöjda med utredningens förslag så bör det kanske inte genomföras?
– Vi anser att förslagen nu bör genomföras. Vår förhoppning var att parterna skulle kunna enas om något bättre. Så blev det tyvärr inte. Att behålla det nuvarande regelverket är inte något alternativ. Det är föråldrat och fungerar dåligt på dagens arbetsmarknad.
Det här är inte första gången parterna misslyckas med att komma överens om LAS och omställning. När är det dags för nästa försök?
– Det är för tidigt att svara på. Nu stundar en politisk process och lagstiftning.
Hur ser du att de kraschade LAS-förhandlingarna kan påverka avtalsrörelsen?
– Man kan säga att det hade varit en svår avtalsrörelse även utan att ha med LAS-frågan. Jag hoppas och tror att vi inte kommer att se några stora konflikter på arbetsmarknaden. Det är för stora osäkerheter i ekonomin för att fackförbunden ska vilja konflikta. Däremot kan det bli stökigare och ta längre tid. Det får man nog ställa in sig på, säger Anita Hagelin, Förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen.
Hon menar att avtalsrörelsen denna gång är extra svår, eftersom det är så stora obalanser i ekonomin, där vissa branscher har gått bra under det senaste halvåret medan det varit tvärstopp i andra.
– Olikheterna är större än någonsin, inte minst inom våra två bransch plåt och ventilation. Samtidigt finns det ingen annan som har någon bättre lösning än att ha ett märke, satt av den konkurrensutsatta industrin, avseende avtalens längd och nivåer, säger Anita Hagelin.
Ämnen
Kategorier
Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.