Gå direkt till innehåll
Loke Bodén är lärling hos TakTec i Falun och handleds av Mattias Nordlund. När Loke uppnått "yrkesarbetarstatus", belönas Taktec med 30 000 kronor. Loke tog nyligen SM-brons i plåtslageri - ett kvitto på att lärlingsutbildningen fungerar.
Loke Bodén är lärling hos TakTec i Falun och handleds av Mattias Nordlund. När Loke uppnått "yrkesarbetarstatus", belönas Taktec med 30 000 kronor. Loke tog nyligen SM-brons i plåtslageri - ett kvitto på att lärlingsutbildningen fungerar.

Pressmeddelande -

Plåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie på 30 000 kronor

För att uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar, lanserar nu plåtslageri- och ventilationsbranschen ”en lärlingspremie” på 30 000 kronor.

Lärlingar är en viktig del i utbildnings- och rekryteringsförfarandet inom byggbranschen. Branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm tar årligen emot över 100 plåtslageri- och ventilationslärlingar för kompletterande utbildning, men det hamnar också ett stort ansvar på de företag som har lärlingar i sin verksamhet.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning, som Plåt & Ventföretagen äger tillsammans med Byggnads.

Lärlingspremien på 30 000 kronor exklusive moms, kan sökas av alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Ventilation. Kriterierna är att företaget tecknar ett utbildningskontrakt i PVF-KUB med en lärling (gäller nytecknade kontrakt efter den 1 juni 2020), att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus. Upplägget gäller både gymnasie- och företagslärlingar.

För att uppnå yrkesarbetarstatus krävs avlagd yrkesexamen samt 5800 timmar (ventilationsmontering) respektive 6800 timmar (ventilations- och byggnadsplåtslageri) i yrket. Om lärlingstiden är fördelad på flera utbildningskontrakt i olika företag, fördelas premien enligt samma förhållanden som timmarna är fördelade i de olika kontrakten.

PVF Yrke & Utbildning kan följa och stötta lärlingen och företaget via det digitala systemet PVF-KUB. Registreringen görs där i samband med tecknandet av utbildningskontraktet mellan företag och lärling. När KUB signalerar att lärlingen och företaget har uppnått rätt kriterier för lärlingspremien, så kontrollerar yrkesnämnden att alla fakta stämmer och skickar därefter faktureringsunderlag till berörda företag.

– Vi ser verkligen fram emot att få dela ut den här premien och tror och hoppas att den kommer göra skillnad, säger Annika Waernström.

PVF Yrke & Utbildning ansvarar för hela hanteringen av lärlingspremien. Beslutet om satsningen togs vid PVF Yrke & Utbildnings styrelsemöte den 10 mars 2021. Styrelsen består av ägarna Byggnads och Plåt & Ventföretagen och planen är att jobba långsiktigt med lärlingspremien.

För mer information kontakta:
Annika Waernström, vd PVF Yrke & Utbildning, annika.waernstrom@pvf.se, 070-568 64 82.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Kontakter

Tomas Skagerlind

Tomas Skagerlind

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation, press och PR 08-762 75 92
Ida Fredriksson

Ida Fredriksson

Presskontakt Kommunikatör 08-762 75 91

Relaterat innehåll

PVF Teknikcentrum i Katrineholm

Branschen bekostar utbildning av ventmontörer i eget branschskoleförsök

På grund av gymnasieprogrammens inriktningsbyte riskerar nu gymnasieskolor och ventilationselever att missa fördelarna som ges i det pågående branschskoleförsöket. Därför går nu plåt- och ventilationsbranschen in och betalar kursavgiften för ventilationseleverna.